Vrtni sljez (Alcea rosea)

Vrtni sljez (Alcea rosea) je ukrasna biljka iz porodice Malvaceae. U narodu je poznata i kao ukrasni sljez, trandofilj, trandavilj, kožoder, laški sljez, rižsti sljez, pitomi sljez

Ne zahtijeva nikakvu osobitu njegu, a čitavo ljeto i jesen, sve do prvih mrazeva, krasi ga mnoštvo predivnih cvjetova. Cvjeta u čitavom spektru boja od bijele do tamno crvene, uključujući ružičastu, žutu i narančastu.

Vrtni sljez (Alcea rosea)

Zapaženo je da boja cvjetova u nekoj mjeri ovisi i o vrsti tla na kojem vrtni sljez raste, tako da se tamno crveni cvjetovi češće nalaze na pjeskovitim tlima, dok teška, glinena tla pogoduju svjetlijoj boji.

Uzgajivači su uspjeli dobiti vrtni sljez s “dvostrukim” cvjetovima.

Vrtni sljez nije osobiti zahtjevan za uzgoj, uspijeva na svakom tlu, ali najljepši primjerci će izrasti ako se posadi na osunčanom mjestu, zaštićenom od jakog vjetra i ako je tlo propusno i hranjivo. Tijekom ljeta treba ga obilno zalijevati.

O porijeklu ove biljke postoji više različitih teorija, no čini se da je najbliža istini ona koja kaže da je sljez u Europu stigao iz Kine, najvjerojatnije u 15. stoljeću.

Vrtni sljez (Alcea rosea)

U našim krajevima odavno se udomaćio, tako da ga redovito nalazimo na okućnicama starih kuća, najčešće s vanjske strane dvorišne ograde, a u primorskom dijelu Hrvatske i kao samoniklu biljku u prirodi.

Neki za vrtni sljez kažu da je dvogodišnja biljka, drugi pak navode da ja riječ o trajnici koja navodno nakon druge godine života više ne cvate tako obilno.

Nešto zabune unosi i činjenica da sljez često sam nikne iz sjemena koje padne na tlo, pa pored stare bilje izrastu nove koje je nadomjeste kad ona završi svoj životni vijek.

Vrtni sljez (Alcea rosea)

Vrtni sljez se sije se od proljeća do kraja ljeta. Tijekom prve godine najčešće izraste samo lisnata rozeta, a snažna stabljika, visine do 2,5 metara, s mnoštvom prekrasnih cvjetova razvije se tek druge godine.

No, ako se posije dovoljno rano, često se dogodi da procvjeta i u prvoj godini. Mnogi ga stoga siju u rano proljeće, u posude, pa ga kasnije presađuju na otvoreno.

Bolesti:

Lišće vrtnog sljeza podložno je napadu hrđe (Puccinia malvacearum), koja se može spriječiti ili zaustaviti ako se bilja tretira fungicidima. Komercijalni uzgajivači utvrdili su da su neki bliski srodnici vrtnog sljeza, i to Althaea rugosa i Althaea ficifolia, otporne su na ovu bolest.

Vrtni sljez (Alcea rosea)