VODENIKA: Cvate od proljeća do kasne jeseni, a voli sjenovite položaje

Vodenika (lat. Impatiens balsamina)

Vodenika je jedna od najljepših ljetnica koje možete naći uglavnom u nizinskim područjima gdje ih mnogi vole postaviti kao dekoraciju u svoj vrt.

Iako je možda malo zahtjevnija od prosječne članice vašeg vrta, definitivno se isplati potrošiti malo više vremena na nju. Među ostalim (ili prije svega) zbog toga što cvate od proljeća do kasne jeseni.

VODENIKA: Cvate od proljeća do kasne jeseni, a voli sjenovite položaje

Prekrasna biljka umjetničkog izgleda. Većina vrsta vodenike su jednogodišnje biljke ili kratkoživuće trajnice. Cvjetovi mogu biti bijeli te u svim nijansama ružičaste, narančaste i crvene boje, a postoje i vrste čiji cvjetovi imaju crte bijele boje koje se znaju prelijevati od njenog centra prema rubovima.

Njene žarke boje lako ćete primijetiti, a najljepše vodenike s mekanim laticama nalaze se upravo u sjeni.

Kao što ime kaže – voda! Vodenika je veliki ljubitelj vlage i vode te zbog toga mnogi misle da ju je potrebno stalno zalijevati.

Ona zapravo najviše voli tlo koje nije direktno izloženo sunčevim zrakama, a paralelno voli i zalijevanje nekoliko puta tjedno. Ipak, nikad nemojte zalijevati korijen i nemojte ju zalijevati svaki dan – primijetite kad je vlažna.

VODENIKA: Cvate od proljeća do kasne jeseni, a voli sjenovite položaje

Razmnožavanje vodenike

Vodenika se može razmnožavati reznicama, najbolje u svibnju.

Ako je želite uzgojiti iz sjemena, treba je sijati koncem veljače ili početkom ožujka. Naravno, u zatvorenom prostoru. Mlade biljčice se najprije rasađuju u male posude za svijeće koje treba držati na toplom i svijetlom mjestu, a na otvoreno se rasađuje tek kad prođe opasnost od proljetnih mrazeva.

Uzgoj i njega vodenike

Sadite je oprezno kako biste ostvarili puni efekt. Jedna od najbitnijih napomena koje morate imati na umu jest da će ova biljka narasti do trideset centimetara, ali toliko morate ostaviti i između dvije sadnice.

Kad ih sadite, kombinirajte više boja u jednoj sadnici kako bi se međusobno istaknule i kako bi drugi mogli doživjeti kreativnost vašeg vrtlarenja!

Nemojte se zaustaviti na tlu. Vodenika ne raste jako u visinu, ali je jako efektna i zato je posebno prigodna i za gredice, posude te kamenjare (ako nisu izloženi SUNCU previše kroz dan).

Postoji i posebna vrsta vodenike koja je “puzajuća varijanta” idealna za ograde.

Gnojivo pomaže, ali najviše pomaže dobra klima. Tu i tamo gnojite vodeniku, bit ćete joj od pomoći, ali nemojte ju gnojiti stalno – preosjetljiva je.

Isto tako, nikako ju nemojte presađivati usred najjačeg cvjetanja jer postoji šansa da se neće moći brzo prilagoditi novim uvjetima.

VODENIKA: Cvate od proljeća do kasne jeseni, a voli sjenovite položaje

VODENIKA: Cvate od proljeća do kasne jeseni, a voli sjenovite položaje