TRITOMA: Atraktivna trajnica plamenih cvatova
Foto: yewchan / Flickr / (CC BY-SA 2.0)

Tritoma (lat. Kniphofia uvaria) je atraktivna trajnica zimzelena trajnica iz porodice ljiljana porijeklom iz južne Afrike.

Plamene boje njenih cvatova na visokim i jakim stapkama privlače poglede pa nije čudno što se danas uzgaja širom svijeta.

Stabljika tritome uspravna je i duga, ovisno o vrsti naraste u visinu od 50 cm do čak do dva metra. Listovi su joj dugi, goli i vrlo hrapavih rubova.

Foto: Pixabay

Ova se biljka ističe po sitnim, mirisnim cvjetovima koji mogu biti žuti, bijeli i crveni.

Nije prezahtjevna za uzgoj i održavanje održavanje, a najviše joj odgovara dobro drenirano i humusno tlo.

Sadnja i razmnožavanje tritome

Tritoma se razmnožava se dijeljenjem biljke u proljeće ili jesen.

Možete je saditi pojedinačno, ali najbolje efekt će dati kada raste u većim skupinama. Još ako imate dovoljno prostora u vrtu, pa odaberete kultivare različita vremena cvatnje, imat ćete cvatuće tritome od od kasnog proljeća do rane jeseni.

Da bi dobro napredovala, ova biljka traži svijetlo, osunčano i toplo mjesto. No, može podnijeti i nešto niže temperature tako da je pogodna je za uzgoj i u kontinentalni krajevima.

TRITOMA: Atraktivna trajnica plamenih cvatova
Foto: Pixabay

Njega tritome

Tritoma će će preživjeti razdoblja suše, ali će tek uz redovito i obilno zalijevanje pokazati  svu svoju raskoš.  Dakle, zalijevajte je redovito i obilno zalijevati.

Povremeno je treba i orezivati, i to kako biste uklonili ocvale cvjetove jer se time potiče rast novih cvjetova.

Pred zimu nadzemni dio biljke treba odrezati, a korijen prekriti suhim lišćem, slamom ili tresetom, kako bi se zaštitio od niske temperature i mogućeg smrzavanja.

TRITOMA: Atraktivna trajnica plamenih cvatova
Foto: Freepik