TEKOMA: Bujna penjačica bogata cvatom, otporna na niske temprature

Ako razmišljate o sadnji bujne penjačice koja dugo i bogato cvate, razmislite o tekomi!

Tekoma (Campsis radicans) je brzorastuća listopadna penjačica podrijetlom iz jugoistočnog dijela Sjeverne Amerike koja izraste i do 12 metara, a ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu.

TEKOMA: Bujna penjačica bogata cvatom, otporna na niske temprature

Jedino na što morate prilikom sadnje paziti je da vaša tekoma nije u sjedni. Dakle, izbjegavajte sjenovite dijelove dvorišta jer tekoma u sjeni slabije cvate

Tekoma cvate krupnim, najčešće narančastocrvenim, a ponekad žutim ili ružičastim ljevkastim cvjetovima nalik trubicama.

Tekoma također voli rahlu, hranjivu i ocjeditu zemlju. Dobro podnosi sušu, tako da je ne moramo često zalijevati.

Dobra osobina joj je i to što dobro podnosi zimu, tako da se bez ikakvih poteškoća može uzgajati na otvorenom.

Orezivanje tekome

U prvim godinama nakon sadnje treba usmjeravati grane, pričvrstiti ih za oslonac, a bočne izboje u proljeće kratiti na 3 – 5 pupova.

Kad bilja odraste u i prekrije čitav oslonac koji smo joj namijenili, orezujemo je više pita godišnje. Tijekom ljeta i jeseni se ocvali bočni izdanci, kao i izdanci na kojima nema cvjetova, skraćuju na 30 – 50 cm, a u proljeće se ti isti bočni izdanci prikrate na 3 – 5 pupova.

Kad previše ojača i izađe iz gabarita koje smo joj namijenili, tekomu možemo jednostavno orezati do zemlje. Vrlo brzo će iz snažnog korijena narasti nova biljka.

TEKOMA: Bujna penjačica bogata cvatom, otporna na niske temprature

Razmnožavanje tekome

Razmnožava se veoma lako reznicama u proljeće ili tijekom ljeta te povaljenicama (grančicama koje djelomično položimo, tako da im vrh bude iznad zemlje) u svibnju ili potkraj ljeta.

Kod razmnožavanja povaljenicama, kad grane položena u zemlju pusti korijen, odvojimo ih od matične biljke i posadimo na željeno mjesto.

Također, moguć je razmnožavanje presađivanje izboja kojih uz odraslu biljku ima u izobilju. Bude ih toliko, da tekoma ponekad ima sve karakteristike korova!

Tekoma može napraviti štetu!

Tekoma, naime, ima plitak snažan korijen koji se širi metrima pod zemljom i iz njega niče veliki broj mladih biljaka.

To je jedna od stvari o kojima treba voditi računa prilikom donošenje odluke o sadnji. Ali nije jedina. Na umu morate imati još barem ove dvije:

1. Tekoma je bujna biljka koja veoma brzo raste, pa u mnogim slučajevima preraste planirane gabarite.

2. Ovu biljku nije je dobro saditi pored ograda jer se njeni izdanci omotaju oko šipki ili letava ograde i kasnije ih je veoma teško ukloniti.

TEKOMA: Bujna penjačica bogata cvatom, otporna na niske temprature