Što učiniti da bi glicinija svake godine obilno cvala?

Glicinija je prekrasna penjačica koju mnogi obožavaju, dok je drugi smatraju korovom, invazivnom vrstom koju nipošto ne žele u svom dvorištu.

Ako imate dovoljno prostora i želite oko svoga doma prave slapove predivnih cvjetova, glicinija može biti odličan izbor.

POVEZANO: GLICINIJA (plava kiša, visterija): Uzgoj, sadnja, razmnožavanje…

No, da bi obilno cvala, gliciniju treba njegovati na odgovarajući način, pri čemu je jedan detalj osobito važan. Orezivanje!

Što učiniti da bi glicinija svake godine obilno cvala?

Orezivanjem se, recimo tako, preusmjerava energija biljke – umjesto da se troši na suvišne mladice i listove, pravilnim orezivanjem ona će biti iskorištena za cvatnju.

U suprotnom, ako biljku ne orežete na odgovarajući način, glicinija će vrlo slabo cvasti.

Orezivanjem se mora potaknuti razvoj izbojaka duž glavnih grana. Stručnjaci preporučuju da se orezivanje obavlja u dva koraka.

Najprije u kasno ljeto sve dugačke izbojke skratite na približno 15 cm, ostavljajući 4-6 listova, čime se potiče razvoj novih pupova u sljedećoj godini.

Drugo orezivanje treba obaviti sredinom zime, kada se oni izbojci koji su ljetos već skraćeni dodatno orežu, i na 8-10 cm, tako da na njima ostanu samo dva do tri pupa.

Prilikom zimskog orezivanje također treba sve one izbojke koji su izbili nakon ljetnog orezivanja skratiti na 15 cm.

Ako je biljka još u fazi razvoja, ako nije pokrila prostor koji ste joj namijenili, nemojte skraćivati glavnu stabljiku, ali obratite pažnju na njihov položaj i oslonac.

Pri tome valja imati na umu da će biljka obilnije cvasti ako je glavna stabljika na oslonac postavljena tako da zauzima vodoravan položaj.