Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, preporučili su ih znanstvenici NASA-e

Zanimljivo istraživanje koje su proveli znanstvenici NASA-e dokazalo je ono što se već dugo zna – sobno bilje nema samo dekorativnu funkciju.

Određene vrste biljaka savršene su u borbi protiv prehlada, nesanice ili napetosti u prsima. Osim što daju poseban štih svakom prostoru, biljke pročišćavaju zrak i smanjuju razinu stresa i napetosti, objavio je Tportal.

Evo koje su najučinkovitije biljke koje su, prema ovom istraživanju NASA-e, najbolji pročiščavaći zraka od štetnih tvari.

Engleski bršljan


NASA-ini znanstvenici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, vrlo ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Areka palma


Ova omiljena sobna palma u svojoj domovini, Madagaskaru, može doseći visinu i od 10 metara. Biljka ne voli jako ljetno sunce i traži redovito zalijevanje. Vrlo je efikasan pročišćavač zraka i odlična je u borbi protiv prehlada i upala sinusa jer vlaži zrak.

Fikus


Sve vrste fikusa sjajne su za pročišćavanje zraka u domu, a uspijevaju čak i u domovima u kojima nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka.

Aloe vera


Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina kemikalija u zraku postane pretjerana, lišće biljke osut će smeđim točkicama. Neophodno joj je puno sunčeve svjetlosti.

Bostonska paprat

BOSTONSKA PAPRAT: Šarmantna čupavica koja vlaži i pročišćava zrak
Paperjastu paprat najbolje je pozicionirati kao viseću biljku na jaku, ali neizravnu sunčevu svjetlost. Tlo treba biti jedva vlažno, no često zalijevano toplom vodom. Sklona je paucima i bijelim ušima, što se može riješiti špricanjem mješavinom vode i sapuna, stoga ju je potrebno pregledati prije nego je donesete doma.

Spatifilum


Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i puno vlage, ali ne smije biti na propuhu. Poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Treba je temeljito zalijevati i pustiti da se tlo umjereno osuši između zalijevanja toplom vodom.

Aglaonema


Ova biljka koja potječe iz Indonezije i s Malake, a podsjeća na popularnu difenbahiju, vrlo učinkovito uklanja toksine iz zraka. Jednostavna je za održavanje – uspijeva i u dijelovima stana u kojima druge biljke ne mogu opstati, poput spavaće sobe u kojoj nema puno svjetlosti. [Više detalja na OVOM LINKU]

Damska palma


Ova dekorativna biljka čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na kukce. Smatra se da potječe s juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju smeđu boju.

Patuljasta datulja


Dugovječna i otporna na sušu, potrebno joj je samo jedno svijetlo mjesto bez propuha. Raste sporo, a doseže do 30 centimetara. Ne smije biti u blizini djece jer ima oštre bodlje u blizini peteljke lista.

Zeleni ljiljan


Jedna od najčešćih kućnih biljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta tjedno, a zimi otprilike jednom tjedno. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.