cvijece-u-vazi-800

Ako tražite način kako produljiti ‘rok trajanja’ ruža koje ste dobili za godišnjicu, rođendanskog buketića od kolega ili pušleka od nekog srcu dragog za ‘tek tako’, isprobajte jedan od ovih savjeta i uživajte dugo u svojem svježe izgledajućem cvijeću.

1. Gazirana pića
Nemojte baciti one posljednje kapi gaziranog pića koje su toliko ishapile da vam ne pada na pamet popiti ih. Otprilike četvrtinu šalice gaziranog pića ulijte u vazu s vodom u kojoj držite odrezano cvijeće. Šećer iz gaziranog napitka natjerat će cvijeće da dulje cvate. No pripazite, ako imate prozirnu vazu, koristite napitak koji je isto proziran, kao što su 7Up ili Sprite, da ne biste dobili ‘obojenu’ vodu.

2. Lak za kosu
Jednako kao što može očuvati vašu frizuru, lak za kosu održat će cvjeće dulje svježim, barem izgledom. Stanite na korak udaljenosti od buketa i brzo ga pošpricajte, točno ispod peteljki i latica.

3. Jabučni ocat
Svi žele zadržati rezano cvijeće što dulje na životu, a postoji nekoliko metoda za to. Jedna je i da pomiješate dvije čajne žličice octa sa dvije žličice šećera i umiješate to u vodu u koju ćete tek nakon toga staviti rezano cvijeće. Pazite da redovito mijenjate vodu (dodajući svaki put iznova ocat i šećer), svakih nekoliko dana, kako bi cvijeće što dulje preživjelo.

4. Votka
Najveća tajna u tome kako održati rezano cvijeće što dulje na životu krije se u tome da treba minimalizirati razvijanje bakterija u vodi, te da osigurate što više hranjivih sastojaka koje bi biljka dobila da i dalje raste u zemlji. Dodajte nekoliko kapi votke ili rakije u vazu s vodom, zajedno s jednom čajnom žličicom šećera za antibakterijski učinak. Vodu mijenjajte svaki drugi dan, svaki put dodajući novi alkohol i šećer svojem ‘pijanom’ cvijeću.

5. Aspirin
Vjerojatno znate za ovaj poznati i dugo čuvani recept održavanja ruža na životu. Pa vrijeme je da ga napokon i isprobate. Zdrobljeni aspirin dodajte u vodu prije nego što u nju položite cvijeće. Također, nemojte zaboraviti mijenjati vodu u vazi svakih nekoliko dana.

6. Izbjeljivač
Iako vjerojatno nikad to ne biste rekli na prvi pogled, člinjenica je da će svježe odrezano ili ubrano cvijeće puno dulje živjeti ako na svaku litru vode u vazi dodate četvrtinu čajne žličice izbjeljivača. Još jedan popularni recept jest da dodate tri kapi izbjeljivača i žličicu šećera u litru vode. Ovo će pomoći i vodi u kojoj držite cvijeće da se ne zamuti i da se u njoj brzo razmnožavaju bakterije.

7. Kovanice
Vaši tulipani, ali i bilo koji lijepi aranžmani dulje će trajati ako u vazu s vodom dodate bakrenu kovanicu i kockicu šećera. Bakar iz kovanica djelovat će kao sredtsvo za kiseljenje, što će spriječiti razvoj bakterija.

8. Šećer
Izradite svoj konzervans uz pomoć kojeg ćete zadržati svježinu buketa nevjerojatno dugo. Otopite tri čajne žličice šećera i dvije žličice alkoholnog octa u litri tople vode. Kad napunite vazu, budite sigurni da su odrezane peteljke prekrivene vašom tekućinom u visini od 7 do 10 centimetara. Šećer hrani bilje, dok ocat onemogućava rast bakterija. Iznenadit ćete se koliko dugo će vaš aranžman ostati svjež!