PRIRODNA ZAŠTITA: 10 biljaka kojima ćete otjerati komarce

Ljetne radosti u dvorištu i kući često nam kvare komarci i brojni drugi kukci.

Da bismo smanjili broj komaraca i kukaca u dvorištu i kući trebamo uzgajati ove biljke:

1. Pelargonija

Ovaj prekrasni cvijet koji krasi naše balkone i terase poznat je po tome da tjera komarce. Naime pelargonije ispuštaju delikatan miris limuna od kojeg kukci bježe.

2. Neven

Narančasti i žuti cvjetovi nevena imaju osobinu da tjeraju komarce iz svoje blizine. [Više detalja o nevenu pročitajte na ovom linku]

3. Limunska trava

Limunska trava je biljka koja ima najbolju reputaciju u borbi protiv komaraca. Tekućina od limunske trave koristi se i za ublažavanja svrbeži i boli nakon uboda komarca. Postoji i mast od limunske treve koja ima isti učinak.
Biljka limunske trave sadrži aktivne tvari koje tjeraju komarce. Limunsku travu uzgajajte u sjeni, ali bilzu osunčanih dijelova. Tijekom zime limunsku travu unesite u kuću.

4. Eukaliptus

Biljka eukaliptusa ispušta blagi miris mente što tjera komarce. Eukaliptus će svojim mirisom tjerati i druge kukce što će pomoći i drugim biljkama da lakše prežive.
No, eukaliptus zahtjeva puno brige i puno slobodne površine u vrtu i dobre uvjete s obzirom da može narasti do 25 metara visine.

5. Ružmarin

Osim što se koristi kao začin ružmarin je idealan saveznik u borbi protiv komaraca. Uz to, ružmarin je biljka koja ne traži pun zalijevanja i brige.

6. Matičnjak

Matičnjak ispušta takav mirist od kojeg se užasavaju svi kukci ! Jedina je mana što matičnjak zauzima dosta prostora u vrtu i stoga ga zasadite u posude i lonce kako biste spriječili da okupira vrt.

7. Bosiljak

Osim što vašim jelima daje notu mediteranske kuhinje bosiljak je pravi botanički lijek za vaše ljetnje noći bez uboda komaraca. Komarci bježe od njegovog intezivnog mirisa. Kako bi bosiljak bio što učinkovitiji, unesite nekoliko tegli zasađenog bosiljka u vaš stan.

8. Lavanda

Karakteristički miris lavande osim što djeluje opuštajući i umirujuće pomaže vam i u borbi protiv komaraca.

9. Mačja metvica

Pod imenom mačja metvica skriva se biljka koju vaše mačke obožavaju grickati. Osim toga, biljku ne vole komarci. Listovi mačje metvice djeluju smirujuće ako njime natrlajte mjesto gdje vas je već piknuo komarac.

10. Kadifa

Kadifa je prekrasan cvijet, ukras je mnogih vrtova, ali njegov karakterističan miris baš nije osobito ugodan. Srećom nije ugodan ni komarcima, tako da kadifa ima dvije funkcije u dvorištu ili vrtu – dekorativna je i efikasna u odbijanju komaraca. [Više detalja o kadifi pročitajte na ovom linku]