Za tulipane, simbol proljeća, vežu se mnoge zanimljivosti i legende. Izdvojili smo za vas četiri najzanimljivije.

1. Jedna lukovica tulipana vrijedila je kao jedna kuća
U 17. stoljeću u današnjoj Nizozemskoj vladala je prava pomama za lukovicama tulipana. Stoga su lukovice ovog lijepog cvijeća postale roba za špekulante i imale su veliku vrijednost.
Za cijenu jedne jedine lukovice u to vrijeme ste u Amsterdamu mogli kupiti gazdinsku kuću. Nevjerojatno, zar ne?
Razdoblje u kojem su lukovice tulipana bile basnoslovno skupe (od 1634. do 1637. godine) naziva se “tulipomanija”.

2. Ime tulipan potječe od imena turban
Tulipani potječu iz Irana, Afganistana i Kazahstana. Nomadi su donosili lukovice tulipana do Turske gdje su sultani oko glave nosili turbane. A turbani su se na perzijsko zvali “tulipani”.


| Više detalja o tulipanima (sadnja, uzgoj, njega…) potražite na ovom linku! |


3. Zašto je Nizozemska “idealna zemlja” za tulipane
Kada su tulipani u 16. stoljeću stigli do Nizozemske pokazalo se da uzgoj ovog cvijeće može biti veoma unosan posao.
Započela je njegova sadnja najprije u dvorištima i vrtovima, a kako je potražnja neprestano rasla, počinje se profesionalno uzgajati.
Područje uz dugačku obalu bilo je osobito pogodno za uzgoj ove kulture. Blage zime i svježa ljeta, utjecaj blizine oceana, kvalitetna i uvijek dostupna voda, pjeskovito tlo i unosno trgovanje cvijećem – sve je to utjecalo na masovni uzgoj kvalitetnih tulipana u Nizozemskoj.

4. Boja tulipana šalje poruku
Tulipani su posebno cvijeće. Ako biste u 16. stoljeću nekome poklonili tulipan, poklonili biste mu silno bogatstvo jer je u to doba tulipan bio iznimno cijenjen i popularan.
U današnje doba posebna poruka šalje se bojom tulipana.
Crveni tulipani simboliziraju burnu ljubav, ljubičasti predstavlja lojalnost i privrženost, bijeli tuplian znači: “Žao mi je”, a crnim tulipanom šalje se poruka: “Moja ljubav prema tebi je toliko jaka da bih mogao sve napustiti radi tebe.”

5. Četiri cvijeta na jednoj stabljici
Tulipan kakvog većina nas poznaje ima jedan cvijet na stabljici, no postoje i drugačije sorte. Neke, primjerice, mogu imati čak četiri cvijeta na jednoj stabljici!