Pet razloga zbog kojih žuti lišće vašim biljkama (i kako to spriječiti)

Požutjeli listovi mogu biti i normalna pojava, ali ako ih primijetite u velikom broju to bi mogao biti znak većeg problema odnosno nedovoljne brige i njege o biljci, piše portal 24 sata.

Ovo su pet mogućih razloga zašto listovi žute i što učiniti s tim:

1. Biljka ne dobiva dovoljno vode

Najčešći razlog zbog kojeg lišće na vašoj biljci žuti je taj što ne zalijevate ili previše zalijevate biljku.  Biljkama je potrebna voda kako bi preživjele i ako ju ne dobiva dovoljno, odbacit će lišće kako bi sačuvala svoju zalihu.

Tijekom svakog zalijevanja budite sigurni da ste zalili cijeli korijen biljke.

Prije zalijevanja provjerite zemlju. Dva prsta ubodite u prvih pet centimetara zemlje. Ako je zemlja suha, vrijeme je za zalijevanje.

2. Biljka dobiva previše vode

Ako biljka ima previše vlage, korijenje počinje tonuti, što uzrokuje žutu boju i brzo otpadanje lišća. Razlog može biti pretjerano zalijevanje, ali je isto tako moguće da biljka nema odgovarajuću drenažu.

Teže je popraviti prekomjerno zalijevanje nego nedovoljno. Ako je vaša biljka preplavljena vodom, za početak je prestanite zalijevati i pobrinite se da posuda u koju je biljka posađena ima rupu za drenažu.  

Ako se žuto lišće nastavi razvijati, vrijeme je da provjerite je li počeo trunuti korijen biljke.

3. Previše svjetla

Oštra sunčeva svjetlost može uzrokovati propadanje klorofila u lišću, posebno ako vaša biljka preferira sjenovitije uvjete.

Ako se vaša biljka nalazi odmah uz prozor, premjestite je u sobi gdje dobiva manje svjetla. 

Ovo je posebno važno ako imate prozore okrenute prema jugu ili zapadu, jer oni imaju veću svjetlost od onih na sjeveru i istoku.

4. Biljka doživljava nagle promjene temperature

Sobne biljke mogu biti osjetljive na temperaturne promjene, a prekomjerno izlaganje hladnom propuhu može dovesti do slabljenja biljke i pojave žutih listova.

Ako sumnjate na temperaturne probleme, odmaknite biljke od klima uređaja, otvorenih prozora ili bilo kojih vrata koja vode prema van. 

Potrudite se da okolina biljke bude na temperaturi između 18 i 23 Celzijeva stupnja, a relativna vlažnost od 40 do 50 posto.

5. Nedostatak hranjivih tvari

Da bi tvorile klorofil, biljke se oslanjaju na određene hranjive tvari u tlu, poput željeza i mangana. Stoga tlo siromašno hranjivim tvarima može uzrokovati da lišće požuti.

Gnojite biljke jednom mjesečno kako biste osigurali da dobivaju potrebne hranjive tvari.