PELARGONIJA: Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni

Pelargonija (žeravak, muškatla, điran) je jedna od najrasprostranjenijih vrsta ljetnog cvijeća, u našim krajevima upravo pelargonije tradicionalno krase mnoge prozore i balkone.

Kad se zna da cvate obilno i dugotrajno, takva popularnost pelargonije je vrlo logična. Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni. Ima mirisne, baršunaste listove i jednostavne, pune cvjetne glavice.

PELARGONIJA: Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni

Pelargonija će cvjetati cijelu godinu ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13 Celzijevih stupnjeva, a najbujniji cvjetovi se postižu ako se drži na prozračnom i vrlo osunčanom mjestu, pa ju je najbolje držati na balkonima okrenutima prema jugu, piše portal 24 sata.

Pelargoniji ne odgovara previše vlage, stoga je treba polijevati jedanput na tjedan no ako je zemlja dva centimetra od površine potpuno suha, te ako su velike vrućine i češće.

PELARGONIJA: Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni

Čim počne cvjetati, svakih desetak dana preporučuje se zalijevati gnojivom.

Iskusni cvjećari kažu da je korisno pelargonije jednom tjedno zaliti s malo mlijeka. To bi trebalo potaknuti rastu cvjetova i naglasiti nijansu njihovih boja, ali isto tako će zalijevanje mlijekom pružiti zaštitu i prihranu biljci.

PELARGONIJA: Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni

Pri zalijevanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvjetovima uzrokovati truljenje.

Potrebno je s vremena na vrijeme odrezati ocvale cvjetove, kako biste potakli rast novih.

Ako se pojave crveni rubovi na listovima to znači da biljka loše podnosi hladno vrijeme, pa ju tijekom hladnih noći treba skloniti u zatvoreni prostor.

PELARGONIJA: Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni

Razmnožavanje pelargonije

Lako se razmnožava reznicama stabljike. Mlade dijelove samo otkinite pred kraj kolovoza i pomoću praha za zakorjenjivanje presadite.
Čim malo zahladi prebacite reznice na toplo. Preko zime ih je najbolje čuvati na temperaturi od 15 °C i umjereno ih zalijevati.
Biljčice krajem veljače presadite u veće lonce, a mjesec dana kasnije može se početi s prihranjivanjem.
Ako tako postupite, od ranog ljeta do kasne jeseni ćete uživati u njihovoj raskoši.