OLEANDAR: Prekrasna mediteranska biljka, mirisna i - otrovna!

Oleandar, latinski Nerium oleander, je mediteranska biljka vrlo česta u našem toplom primorju i Dalmaciji, a u hladnijim krajevima se uzgaja i kao ukrasna lončanica.

Na mediteranu raste kao stablo ili kao grm, ponegdje i kao živa ograda, i može izrasti do 4 m u visinu. Ima izdužene kožaste listove, a na krajevima grana obilato cvjeta krupnim i punim bijelim, ružičastima ili crvenim cvjetovima koji su promjera do 5 cm.

OLEANDAR: Prekrasna mediteranska biljka, mirisna i - otrovna!

Dobro uspijeva i u siromašnom, pjeskovitom i suhom tlu.

Oleandar cvjeta od lipnja do rujna i potrebno mu je mnogo topline i sunca kako bi bogato cvjetao. U toplijim područjima uzgaja se u vrtovima i živim ogradama, a u hladnijim u velikim loncima i posudama koje tijekom ljeta držimo u vrtovima ili na sunčanim terasama i balkonima.

Njega i održavanje oleandra

Oleandar traži redovito zalijevanje u periodu vegetacije. Voli osunčani položaj, ako raste u sjeni, siromašnije će cvjetati. Tijekom ljeta i jeseni potrebno ga je jedanput tjedno prihranjivati.

OLEANDAR: Prekrasna mediteranska biljka, mirisna i - otrovna!

Ne podnosi dugotrajne niske temperature, pa se u kontinentalnim područjima uzgaja u velikim posudama i pred zimu se unosi u zatvorene, ali osvijetljene prostorije.

Ako oleandar napadnu štitaste ili obične uši, treba ga zaštiti prskanjem insekticidom.

Sadnja i razmnožavanje

Oleandar se razmnožava sjemenom iz ploda ili češće reznicama.

Zrelo sjeme sije se na dubinu od 1 cm.

OLEANDAR: Prekrasna mediteranska biljka, mirisna i - otrovna!

Razmnožavanje reznicama radi se u jesen ili u proljeće. Uzimaju se reznice dugačke 20-ak centimetara na kojima se ostave samo listovi na vrhu i stavljaju se najprije u posude s vodom ili u supstrat za ukorjenjivanje.

Prilikom sadnje reznica u supstrat preporučuje se preko njih staviti plastičnu vrećice, kako bi oleandar sačuvao vlagu koja je potrebna za ukorjenjivanje.

Nakon 6-8 tjedana reznice će se ukorijeniti te će biti spremne za sadnju.

Zanimljivosti o oleandru

Oleandar je vrlo otrovna, ali i korisna biljka.

Otrovni su svi dijelovi, a najviše kora, korijen, sjemenke i listovi. Otrovni su svježi, ali i suhi dijelovi biljke, čak i dim koji nastaje izgaranjem grana oleandra. Zabilježeni su i slučajevi trovanja medom kad su pčele posjećivale cvijet oleandra te trovanja mesom nabijenim na ražnjiće od oleandrova drva.

Oleandar je otrovan za ljude, čak i samo jedan list oleandra može izazvati smrt kod djeteta, ali i za životinje. Stoga se njegovi pripravci koriste kao otrov za štakore i prirodni insekticid.

Dobro podnosi zagađeni zrak i onečišćeno tlo stoga se često sadi kao slobodnorastuća živa ograda uz prometnice. Odlično podnosi i pojačani salinitet i zato je čest pored mora.

OLEANDAR: Prekrasna mediteranska biljka, mirisna i - otrovna!