NOĆNA FRAJLA: Cvijet koji osvaja nježnošću i opojnim mirisom

Noćna frajla (noćna dama, noćurak, Mirabilis jalapa) je biljka čiji se cvjetovi otvaraju predvečer i mirišu tijekom čitave noći. Ako je oblačno, cvjetovi će biti otvoreni i preko dana.

Odličan izbor za vrtlare početnike jer je prilično otporna i ne traži osobitu njegu. Naraste između 60 i 80 cm visine, ponekad čak i do jedan metar, tako da formira lijepe, dekorativne i uočljive cvjetne grmove.

Porijeklom je iz Južne Amerike gdje su je Azteci uzgajali kao ukrasnu biljku, ali i u ljekovite svrhe. Pripravci od korijena ove biljke i danas se koriste u biljnoj medicini diljem svijeta.

NOĆNA FRAJLA: Cvijet koji osvaja nježnošću i opojnim mirisom

Krase je sivozeleni listovi i ljupki cvjetovi od po četiri latice – u ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj boji, a noću širi opojan, slatkasti miris.

Kako se uzgaja noćna frajla?

Noćnoj frajli najviše odgovara tlo bogato krečnjakom ili glinom, na sunčanoj ili djelomično sjenovitoj strani vrta. Biljke se gaje na razmaku od tridesetak centimetara, i to iz sjemena koje se sije na mjesto na kojem biljku želite uzgajati. Dakle, nema presađivanja!

Jednostavno, napravite malo udubljenje, stavite dvije-tri sjemenke i prekrijete s malo zemlje. Zbog lake klijavosti, dovoljno ju je posijati samo jednom, sljedeće godine sama će niknuti iz sjemena koje će pasti na tlo.

Čak će niknuti puno više biljaka nego što je potrebno, pa ćete višak ih morati počupati. Zapravo, ova biljka se tako brzo širi da će, ako joj dopustite, uskoro ćete imati vrt prepun noćnih frajli.

Vaše noćne frajle najviše će doći do izražaja ako zasijete čitavu lijehu ili red uzduž vrtne stazu. U takvom načinu uzgoja noćna frajla će imati najljepši efekt.

Da bi biljka imala gušće grane i bogatiji cvat, možete joj skraćivati vrhove dok je još u ranoj fazi rasta.

Što se tiče njege, noćna frajla nije zahtjevna. Dovoljno će biti da je redovno zalijevate i prihranite jednom mjesečno.