NEVEN: Koristan u vrtu, ljekovit i - jestiv!

Najpoznatiji žarko žuto-narančasti cvijet naših vrtova je neven ili kalendula, kako ga negdje zovu. Uz to što je veoma dekorativan cvijet, neven je i koristan u vrtu, ljekovit i jestiv.

Neven je jednogodišnja biljka iz obitelji Asteraceae koja cvjeta neprekidno od svibnja do prvih mrazeva. Naraste od 30 do 60 cm visine.

Neven se ne zahtijeva puno vremena I njege i raste posvuda gdje je suho tlo.
Često samonikli neven krasi i povrtnjake i kutke gdje ga nitko ne bi očekivao. Samonikli neven je česta pojava jer naraste iz rasutog i raznesenog sjemena. Njegovo suho rasuto sjeme raznose mravi, vrijedni vrtlari, koji suhim sjemenkama nevene hrane svoje larve.
Tako se neven može raširiti i daleko od mjesta gdje je rastao prethodne godine. < NEVEN: Koristan u vrtu, ljekovit i - jestiv!

Kada i kako sijati neven
Sjeme nevena posijte u ožujku, sjemenku po sjemenku, u rasadnik, u finu zemlju za cvijeće. Neven se rasađuje u travnju ili svibnju. Nije osjetljiv na mraz.
Može se sijati i izravno iz sjemena na mjesto gdje želimo da nam raste. Možete sjemenke nevena jednostavno razasuti po mjestu gdje će rasti i ostalo nisko poljsko cvijeće. No neven iz sjemenki možete sijati i u retke i gredice u vrtu.
Kada se jednom neven uzgoji u cvijetnjaku ili vrtu on se samostalno širi na osunčane i polusjenovite dijelove.

Kako neven koristi povrću u vrtu?
Neven je prirodni nematicid, antiparazit, koji tjera parazite iz podnožja rajčice kao što to radi cinija ili kadifa. To postiže taklo što u svoje cvjetove privlači parazite poput repičinog sjajnika, crnog tvrdokrilca sa dugačkim pipcima koji se hrani peludi. Repičin sjajnik napada uglavnom uljanu repicu u proljeće, no kasnije napada i ostale usjeve u vrtu. Kad se nađu u cvijetovima nevena ovog kukca napadaju i prirodno uništavaju pauci i ostali prirodni neprijatelji.

Neven je jestivi cvijet
U kuhinji neven je odlična dopuna, začin i dekoracija slanim jelima.

16 jednogodišnjih biljaka koje možete sami uzgojiti