Home uzgoj bilja MINI VRT: Kako na balkonu uzgajati začinsko bilje i povrće

MINI VRT: Kako na balkonu uzgajati začinsko bilje i povrće

658
MINI VRT: Kako na balkonu uzgajati začinsko bilje i povrće

I ljudi koji ne žive u kući s okućnicom mogu se baviti vrtlarenjem! Dovoljno je imati malo prostora na balkonu, a može poslužiti čak i prozorska daska.

U takvim uvjetima najbolje je početi s uzgojem začinskog bilja. Ono ne traži veliki prostor, veoma je korisno i, ako ćemo gledati i tu dimenziju, financijski isplativo.

Naime, tijekom godine svatko od nas izdvoji znatan iznos novca na kupovinu peršina, bosiljka, origana, vlasca, mažurana…, a sve to je moguće uzgojiti na jako malom prostoru.

Za uzgoj začinskog bilja treba, uz dobru volju, imati tek nekoliko posuda na balkonu ili na osunčanoj prozorskoj dasci. Da bi zadovoljili potrebe prosječne obitelji, dovoljno je imati po jednu posudu sa svakom vrstom. Naime, kako budete trgali ili rezali grančice, neprekidno će rasti nove, a biljka će biti sve snažnija i bujnija.

Sa stanovišta vrtlara amatera, koji je ograničen brojnim obvezama, dobra strana začinskog bilja je i to što su te biljke većinom višegodišnje. Kad ih jednom posadite i uzgojite, kasnije ih treba samo zalijevati, prihranjivati i – brati.


VIŠE DETALJA o uzgoju začinskog bilja u slanu i(li) na balkonu potražite na ovom linku


Ako imate malo više prostora, proizvodnju možete proširiti na nešto bujnije začinsko bilje poput ružmarina, kadulje i mente, pa onda i na mini rajčice, feferone, rukolu, jagode, tikvice…

Ovisno o tome koliko prostora imate i koliko vremena možete posvetiti svom mini vrtu.

Podugačak je popis jestivoga bilja koje možete uzgojiti na veoma malome prostoru, i to u mnogim slučajevima puno uspješnije nego u pravom vrtu! Evo zašto: biljke koje rastu u posudama na prozoru ili na balkonu u pravilu uživaju puno bolju njegu od biljaka zasađenih u vrtu, pravilnije se i redovitije zalijevaju i prihranjuju, a uz to su puno manje na udaru nametnika.