LIJEPA KATA: Jedna od najomiljenijih ljetnica, odlična je i kao rezano cvijeće

Lijepa kata ili kineski zvjezdan (Callistephus chinensis, Aster chinensis), jednogodišnja cvjetnica iz por. cjevastocvjetnih glavočika (Asteraceae), odličan je izbor za svaki vrt. Prije svega zbog toga što dugo cvate – od kraja lipnja sve do prvih mrazeva.

Otkako je početkom XVIII. stoljeća prenesena u Europu u uzgojene su mnogobrojne vrste koje se razlikuju po visini te obliku cvijeta. Većina ih naraste između 20 i 60 centimetara, ali poneke dosegnu i 80 cm visine.

Lijepa kata (lat. Callistephus chinensis)

Niske se sade na početak gredice, uzduž vrtne staze ili u posude, pa se uzgajaju kao lončanice, dok se visoke uzgajaju u većim vrtovima ili kao rezano cvijeće.

Lijepa kata može se, kao rezano cvijeće, vidjeti u mnogim domovima. Omiljena je zbog prekrasnih boja, ali i zbog toga što se dugo se drži u vazi.

Lijepa kata (lat. Callistephus chinensis)

Cvjetovi lijepe kate skupljeni su u glavice s jednostrukim ili punim cvjetovima vrlo različitih boja i nijansa, od ljubičaste, modre, crvene do bijele. I u nas se mnogo uzgaja u vrtovima.

Uzgoj lijepe kate

Najbolje ju je uzgajati na sunčanom mjestu zaklonjenom od vjetra, ali može uspjeti i na blago zasjenjenim mjestima.

Lijepa kata ne voli siromašno tlo i sušu. Treba je stoga uzgajati na kvalitetnom vrtnom tlu i redovito je zalijevati. Nipošto se ne smije dozvoliti da se zemlja duboko osuši.

Kada sijati lijepu katu?

Budući da je jednogodišnja biljka, uzgaja se iz sjemena. Najbolje je sjeme sijati izravno na mjesto na kojem ovu lijepu biljku kanimo uzgajati, i to travnju i svibnju.

Optimalna temperatura za nicanje je od 16 do 18 C, a minimalna vanjska pri kojoj se sjeme može sijati na otvorenom je 5-6 stupnjeva

Lijepa kata se često i sama osjemeni pa na proljeće niknu mlade biljčice koje je onda potrebno samo prorijediti. Za većinu vrsta koje se uzgajaju u našim krajevima razmak među biljkama treba biti dvadesetak centimetara. Naravno, višak možemo zasaditi na drugom mjestu.

Kod presađivanje treba paziti da se ono obavi prije no što počnu visoke temperature.

Kako bi im se osiguralo dovoljno vlage tijekom vrućih dana. mlade biljke je potrebno je malčirati.

Višim vrstama potrebno je osigurati oslonac, inače će se stabljike biljaka pod težinom cvjetova polomiti.