KRASULA: Otporna biljka za koju se vjeruje da privlači sreću i bogatstvo
Foto: TANAKA-Juuyoh / PxHere

Krasula (Crassula ovata), poznata i kao drvo novca, japansko drvo novca, drvo žada, pareša…, otporna je biljka koja uz minimalnu njegu može jako dugo trajati.

Od davnina se vjeruje da privlači sreću i bogatstvo. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati i skladište vodu), a može dosegnuti visinu i do tri metra.

KRASULA: Otporna biljka za koju se vjeruje da privlači sreću i bogatstvo
Foto: Grin / Wikipedia

Idealna je za sve one koji u kući žele imati neku lijepu biljku, a nemaju baš idealne uvjete, niti su dovoljno marljivi i stručni.

Krasula je otporna biljka koja ne zahtijeva stalnu brigu, može tolerirati kombinaciju hladnog zraka i vrućih radijatora, a ne smeta joj ni blizina otvorenog prozora.

Odgovara joj zemlja koja se koristi za kaktuse. Najbolja je mješavina 40 % pijeska, 20 % šumskog humusa, 20 % zemlje za cvijeće, s malo sitnog šljunka, perlita i lomljene cigle.

Važno je osigurati joj dobru drenažu, da bi korijen ostao zdrav i da se ne bi pojavile bolesti poput trunjenja i gubljenja lišća.

KRASULA: Otporna biljka za koju se vjeruje da privlači sreću i bogatstvo
Foto: Pixabay

U proljeće krasulu iznesite van, ali ne na mjesto koje je direktno izloženo suncu, jer će listovi dobiti opekline. Postupno je prilagođavajte, a nakon nekog vremena možete je staviti i na direktno sunce, ali bi trebala biti zaštićena od kiše.

Tijekom zime krasulu je dovoljno zaliti jednom u tri tjedna, no kada je iznesete u otvoreno povećava se i potreba za zalijevanjem. Ali ne treba pretjerivati – zalijte je tek kad se zemlja osuši jer inače može doći do trunjenja korijena.

KRASULA: Otporna biljka za koju se vjeruje da privlači sreću i bogatstvo
Foto: Wikipedia

Krasulu možete povremeno orezati kako biste dobili gušću i bujniju krošnju. Japansko drvo novca je pogodno i za bonsai.

Biljka ne traži veliku posudu, ali ako raste u većoj, brže će napredovati. Isto je i s prihranom – nije nužna, ali ako hoćete da brže raste, upotrijebite odgovarajuće preparate.

Razmnožavanje krasule

Grančice ili listići krasule vrlo se lako zakorjenjuju, tako da nije nikakav problem proizvesti mlade biljčice.
Postoje dva načina razmnožavanja ove bilje.
Prvi način: Odrežete grančicu dužine od 5 do 15 cm, pustite da se rez zasuši dva-tri dana, a zatim grančicu posadite u smjesu zemlje i pijeska.
Zalijevajte nekoliko dana, ali ne pretjerano jer će reznica istrunuti. Pustit će korijen za oko mjesec dana, a onda je presadite u posebnu posudu.
Drugi način: Otkinite list s biljke i položite ga na zemlju. Pazite da list bude čitav, bez oštećenja i odlomite ga uza samo stablo.
Za oko mjesec dana list će pustiti korjenčiće.
Nakon toga mladu biljku presadite u posudu u kojoj je kanite uzgajati. Nakon presađivanja krasulu treba držati na suncu minimalno 15 dana.

Bolesti

Krasula je veoma otporna biljka i štetočine će je rijetko napasti.
Ako se javi neki problem s ovom biljkom, on je najčešće posljedica neke pogreške. Primjerice, Kao posljedica pretjeranog zalijevanja ili zbog nedostatka svjetla listovi se mogu sušiti ili opadati.
Kada listovi otpadnu, odmah ih sklonite sa zemlje jer mogu imati negativan utjecaj na rast biljke.