KINESKI KARANFIL: Prekrasna biljka za cvjetnjake i kamenjare, ali i za balkone i terase

Kineski karanfil (lat. Dianthus chinensis)

Ako ste ikad naišli na grmoliku biljku duguljastih i tankih listova čiji cvjetovi izgledaju kao prekrasne, ružičaste suknjice, upoznali ste kineski karanfil (lat. Dianthus chinensis).

Ova biljka je egzotičnog porijekla i dolazi s istoka, ali može krasiti i vaš vrt. Kineski karanfil je višegodišnja zeljasta biljka, ali se kod nas uglavnom uzgaja kao vrtna jednogodišnja biljka.

KINESKI KARANFIL: Prekrasna biljka za cvjetnjake i  kamenjare, ali i za balkone i terase

Gaji se u u vrtu, pri čemu formira male grmove, ili u posudama za cvijeće, tako da je pogodan za uzgoj na balkonima i terasama.

Umjeren u veličini, ali ne i karakteru. Kineski karanfil raste 30 do 50 centimetara visine, najčešće oko 40, i idealan je član svakog vrta, ali i srednje velike tegle.

Zbog prekrasnih ružičasto-bijelih cvjetova (koji mogu imati i roza ili bijele prstenaste otiske) savršena su dekoracija, ali i dar.

KINESKI KARANFIL: Prekrasna biljka za cvjetnjake i  kamenjare, ali i za balkone i terase

Razmnožavanje kineskog karanfila

Ako ih možete negdje nabaviti, kineski karanfil možete uzgojiti iz reznica. Druga i najčešća varijanta je uzgoj iz sjemena.

Sjetva tijekom proljeća, cvatnja u ljeto i jesen. Ovu biljku možete sijati između Valentinova i Uskrsa, s obzirom na to da su veljača, ožujak i travanj idealni za nove avanture.

Sadite oprezno! Klijanje ove biljke odvija se na oko 20°C, tako da pripazite na temperaturu sijanja.

Nemojte pokriti sjeme s puno zemlje jer ono voli svjetlo i šanse za uspjeh su puno veće.

Morat ćete se strpjeti i do dva tjedna kako biste vidjeli prve iznikle biljke. Tada ćete svoje karanfile presaditi u posudice. Nakon toga ćete ih pustiti da malo narastu, a tek nakon što više nema opasnosti od mraza, možete ih premjestiti u vrt.

Dajte im dosta prostora za razvoj (najmanje 25 centimetara razmaka između biljaka).

Kineski karanfil možete sijati i na otvorenom, izravno na mjesto budućeg uzgoja, no to ne treba raditi prije kraja travnja.

KINESKI KARANFIL: Prekrasna biljka za cvjetnjake i  kamenjare, ali i za balkone i terase

Njega kineskog karanfila

Sunce je pola posla! Četiri do pet sati dnevnog izlaganja suncu je minimum koji ova tropska ljepotica zahtijeva – nemojte ju saditi u sjenu, a kod polusjene budite oprezni.

Nakon cvatnje kineski karanfil se orezuje da bi se potaknu rast novi cvjetova.

Njeno cvjetanje možete produžiti tako što ćete cvijeće rezati svako malo, a zalijevat ćete samo kad je ozbiljna suša!

Vode uvijek previše… Ovaj cvijet je nezahtjevan i pravi je začin za lijep kamenjar ili žardinjeru. Nemojte ga zalijevati osim ako zaista dugo nije vidio vode – sklon je hrđi i valja ih premještati svake godine. Neobično, zar ne?

KINESKI KARANFIL: Prekrasna biljka za cvjetnjake i  kamenjare, ali i za balkone i terase