Ako nemate vrt ili okućnicu, razveselit će vas činjenica da se tikvice mogu uzgajati i u posudama na balkonu ili terasi.

Tikvice su veoma zahvalne za uzgoj na balkonu stoga što redovito i obilno rađaju, tako da je jedna biljka sasvim dovoljna.

Budući da imaju relativno plitak korijena, tikvice će u posudama lijepo napredovati, a da bi uzgoj bio uspješan, držite se ovih pet savjeta:

1. Odaberite pravu sortu

Preporuča se uzgoj mini tikvica koje se odmah mogu ubrati i koristiti za prehranu. Izaberite neku sortu bez vriježi, koja će zadržati kompaktnu formu, tako da joj ne trebaju neke posebne potpore, niti će zauzeti previše mjesta. Ako ste pravi gurman, i cvijet tikvice ćete cijeniti u kulinarstvu.

2. Odaberite odgovarajuću posudu

Tikvice imaju relativno plitak korijen, pa će za uzgoj biti dovoljna posuda dubine 30 cm. Naravno, ako ste u mogućnosti osigurati i nešto veću posudu, to neće biti na odmet. Najbolje je koristite keramičke ili drvene posude jer će u tom slučaju vaš vrt na balkonu biti veoma dekorativan.

3. Napravite mješavinu zemlja i komposta

Tikvice moraju imati zemlju koja zadržava vlagu. Najbolje bi bilo da sami napravite mješavinu zemlje koja će imati otprilike: 1/3 obične zemlje iz vrta, 1/3 domaćeg komposta i 1/3 lišća. Takva zemlja će imati dovoljno minerala, a isto tako će zadržati i vlagu potrebnu za uspješan rast tikvica.

4. Osigurajte im dovoljno sunca

Tikvice vole sunce, stoga posudu stavite na izrazito sunčano mjesto. Ako je moguće, osigurajte im najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

5. Redovito ih zalijevajte

Tikvice vole vodu, pa ih treba redovito zalijevati. No, ne vole živjeti u močvari, zato pazite da ne pretjerate sa zalijevanjem.