Kako tijekom zime njegovati sobno bilje da bi dobro napredovalo i lijepo izgledalo

Kako bi vam tijekom zime sobno bilje dobro napredovalo i lijepo izgledalo, morate voditi računa da biljke imaju dovoljno svjetlosti i da je oko njih zrak odgovarajuće vlažnosti.

Idealna temperatura za većinu sobnih biljaka je između 15 i 20 °C. Preko zime biljkama nije potrebna prihrana, osim za one koje u to doba godine cvatu, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi…

Da bi biljka napredovale, redovito odstranjujte suhe listove i uvele izdanke.

Ne smijete im naglo mijenjati temperaturu. To znači da moraju biti tako pozicionirane da nisu na udaru hladnog zraka prilikom, primjerice kad otvorite prozor da se prostor prozrači.

Budući da većina sobnih biljaka traže mnogo svjetlosti, tegle postavite bliže prozorima, ali ne uz radijatore.

Tijekom zime biljke miruju, tako da ih nije dobro presađivati. Ako to ipak baš želite ili morate napraviti, nabavite novu zemlju i teglu broj veću od prethodne.

Većinu biljaka u stanu tijekom zime zalijevamo toliko da im zemlja ne bude suha. Općenito, bolje podnose suhu, nego previše vlažnu zemlju.

Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvjetaju treba zalijevati svaka dva-tri dana. Ako imate fikus, drvo života, paprati…, ne zaboravite im povremeno vlažnom krpom prijeći listove. Ta njega im jako prija!

Kako tijekom zime njegovati sobno bilje da bi dobro napredovalo i lijepo izgledalo

Lišće orhideja također je dobro povremeno obrisati vlažnom krpom. Voda koja se pri tome koristi mora odstajati preko noći u istoj prostoriji u kojoj je vaša orhideja, da bi bila iste temperature. Nježnim brisanjem uklanja se prašina i prljavština s lišća i smanjuje mogućnost pojave štetnika.