Vlaga je iznimno važna za život i pravilan razvoj rajčice, no pitanje je kako i kada ih treba zalijevati i koliko vode im je potrebno da najbolje rastu i obilno rode.

Jedno je sigurno, rajčica ne voli sušu, ali ni pretjerano zalijevanje nije dobro. Kada korijenje rajčice postane previše zasićeno vodom, počinje bubriti i nadimati se. Kada se to dogodi, korijenje ima velike poteškoće u uzimanju energije i zraka koji su mu potrebni za preživljavanje, listovi često požute…

Kada dođe vrijeme za zalijevanje, najbolje je biljke zalijevati nisko, polako i duboko.

Zalijevanje rjeđe, ali dulje omogućuje da voda prodre duboko, čime tjerate korijenje biljaka da raste duboko u tlo. Upravo zato rajčice ne treba zalijevati svaki dan.

Dubok i razgranat korijenski sustav omogućuje biljkama da unesu dodatne hranjive tvari i vlagu kada su im najpotrebnije.

Ako stalno zalijevate, korijenje ostaje blizu površine, a u tom slučaju biljka postaje osjetljivija na sušu. Također, biljke sa slabim korijenjem su vrlo osjetljive na prevrtanje pri jakom vjetru ili olujama.

Kada zalijevate, zalijevajte točno oko zone korijena na površini tla. Prskanje biljke nije dobar način zalijevanja. Time se gubi puno vode isparavanjem, mogu se uništiti cvjetovi, a uz sve to rajčice su plamenjači i drugim bolestima.