Kada i kako zalijevati biljke u dvorištu i vrtu, na balkonu...

Kada i kako zalijevati biljke koje rastu na otvorenom – u dvorištu, u vrtu, na balkonu…

Nema sumnje da sunce i hladna voda u isto vrijeme štete biljci i stvaraju koru i na najboljem tlu. Zato ljeti vodu treba davati samo rano ujutro ili, još bolje, u vrijeme zalaza sunca, piše portal Miss7.

Za zalijevanje je najbolja velika kanta, ona u koju stane 10-12 litara vode, što je u ljetnim mjesecima dovoljno za zalijevanje jednog četvornog metra zemlje.

Kada i kako zalijevati biljke u dvorištu i vrtu, na balkonu...

Kako će biljke primati vodu ovisi i o obliku gredica. Rubovi gredica ne smiju biti takvi da voda bježi s gredice i razlijeva se po vrtnim stazama.

Zato treba, posebno kod povrća i jednogodišnjeg cvijeća, napraviti rub za zalijevanje oko svake biljke ili, ako su biljke manje, oko grupe biljaka, tako da se voda zadrži i polako prodire u tlo.

Dobro je pridržavati se pravila: bolje jednom temeljito zaliti nego šest puta navlažiti. Temeljito zaliti znači zaliti tako da voda prodre i u donje slojeve zemlje.

U normalnim vremenskim uvjetima ovakvo temeljito zalijevanje potrebno je svakih 4-5 dana.

Koliko često ćemo zalijevati neku biljku ovisi i o građi njenog korijenja. Biljke sa plićim korijenjem, koje primaju hranu neposredno ispod površine, treba zalijevati od biljaka s dubokim korijenjem.