ISKUSTVA BIOVRTLARA: Koje biljke posaditi pored rajčica da dobijete više plodova

Prema iskustvima biovrtlara, rajčica i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike rajčice, jača njezinu otpornost na biljne bolesti i povećava urod rajčice.

Pored svake sadnice rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet, piše portal 24 sata.

Također, i neven na rajčicu djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njezin urod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar susjed rajčicama je i češnjak koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored rajčice dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčica jer se može zaplesti oko nje i zagušiti je. Mrkva povoljno djeluje na rajčice, no posađena ispod njih stvorit će sitnije korijenje.

Loši susjedi rajčicama

Krumpir, krastavci i komorač nije dobro saditi pored rajčica jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice.

Rajčica je podložna i sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva. Ispod rajčica dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, špinat, peršin, poriluk ili kupusnjače – tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko rajčica koje rastu u visinu.