GUZMANIJA: Kako njegovati ovaj prekrasni tropski cvijet?

Guzmanija (lat. Guzmania minor)

Guzmanija je egzotična biljka koja će sigurno plijeniti poglede vaših gostiju. Porijeklom je iz južne Indije i Latinske Amerike, a uz dovoljno brige trajat će vam i dvije ili tri godine.

Raste na drveću, u egzotičnim uvjetima. Guzmanija je epifitna biljka, što znači da sama od sebe krene rasti po drveću i obično naraste do 40 centimetara. Korijenje joj služi prije svega da se pričvrsti na podlogu, a hranjive tvari dobiva iz okoline, a ne od drveta na koje raste.

GUZMANIJA: Kako njegovati ovaj prekrasni tropski cvijet?

Biljka čiji list je bitniji od cvijeta. Da budemo precizni, pricvjetni listovi guzmanije daleko su bitniji od samog cvijeta.
Zbog svojih predivnih brakteja (pricvjetni listovi) bakrene, žute ili purpurne boje, guzmanija je izvrstan ukras za stol ili za ormarić.
Sam cvijet guzmanije vrlo je neupadljiv i traje dan-dva, nakon čega više nije ni vidljiv, ali ostaju nam pricvjetni listovi koji izgledaju kao prekrasan veliki cvijet.

GUZMANIJA: Kako njegovati ovaj prekrasni tropski cvijet?

Sadnja mladih izdanaka. Ova biljka najefikasnije se razmnožava putem mladih izdanaka.
Poslije cvjetanja guzmanija postupno vene, da bi na kraju posve uvenula, a paralelno s tim procesom niču i izrastaju mladi izboji koje možete odvojiti i presaditi u mješavinu mahovine, pijeska i zemlje. Ili možete koristiti supstrat za orhideje
Tako ćete replicirati ekosustav koji se inače nalazi na tropskom drveću. Sadnju možete vršiti u plitkim posudama!

Propusno tlo i sadnja u manje saksije. Imajte na umu da se guzmanija ne smije presađivati više od jednom te da ne voli pritisak – tlo u kojem je posađena neka bude propusno.

GUZMANIJA: Kako njegovati ovaj prekrasni tropski cvijet?

Indirektno svjetlo, zalijevanje tjedno. Guzmanija voli svjetlost, ali ne voli biti izložena direktno. Zbog toga ju valja staviti na istočni ili zapadni prozor te osigurati da je prostorija dovoljno topla.
Zalijevanje valja obaviti jednom u tjedan dana i to pri bazi listova. Najbolje rezultate dobit ćete ako ju zalijevate destiliranom vodom te ako ju prihranjujete dvaput mjesečno tijekom toplijih godišnjih doba – proljeća i ljeta.

Pripazite na sušenje listova. Guzmanija će ponekad truliti zbog previše vode ili zalijevanja previsoko, a ako se krenu sušiti listovi, to znači da ju je potrebno češće orošavati s udaljenosti od oko 15 centimetara.
Mekanom i suhom krpom brišite prašinu s nje i služit će vas dugi niz mjeseci.

GUZMANIJA: Kako njegovati ovaj prekrasni tropski cvijet?