Granny smith - sorta jabuka koja se bere posljednja

Porijeklo sorte Granny smith je iz Australije kao slučajni sjemenjak. Najčešće se navodi da je originalno drvo rodilo prvi puta 1868. godine.

Sorta koja se isto nalazi u plantažnom uzgoju, a za koju se može kazati da spada u srednje produktivne sorte. Berba započinje krajem mjeseca listopada. Iziskuje čuvanje u hladnjači sa velikom osjetljivošću na scald (palež kožice) te je potreban poseban tretman. Meso je hrskavo, kiselkastog okusa, slabe arome a zbog manje količine šećera dosta je prazan.

Granny smith - sorta jabuka koja se bere posljednja

U kontinentalnom dijelu hrvatske dobiva crvenkastu boju po kožici. Kao oprašivač dobar je za druge sorte.

To je sorta najduže vegetacijske sezone i bere se posljednja, a optimalan joj je rok berbe početkom studenog. Plodovi dospijevaju za potrošnju u siječnju i traju sve do srpnja.Plod je krupan do vrlo krupan, prosječne težine oko 200 grama, okruglastog i uglavnom pravilnog oblika.

Čaška je zatvorena, peteljka je dugačka oko 13-25mm, a izrasta iz udubine čija je kožica na dnu pokrivena s nešto smeđe zrakaste rđe.
Kožica ploda je debela i čvrsta, stajanjem postaje voštana, intenzivno zelene boje, a dospijevanjem postaje svjetlije zelena tj. boje trave. Prekrivena je gustim bijelim lenticelama.

Meso ploda je zelenkastobijele boje, vrlo čvrsto, vrlo kiselog ali praznog okusa. Ona je posebno dobro prihvaćena u proljeće kao vrlo osvježavajuća sorta.
Ova sorta jabuka se jako dobro transportira i čuva.

Prema nekim podacima može se uspješno očuvati u CA hladnjačama i do rujna.