GLADIOLA: Vrtna ljepotica koja čitavo ljeto raskošno cvate uz minimalnu njegu

Gladiole su vrlo raširene lukovičaste trajnice iz porodice irisa (Iridaceae) koje cvjetaju ljeti. Narastu od 50 do 150 cm visine, ovisno o vrsti.

Vole osunčane ekspozicije. Lako se uzgajaju i ne zahtijevaju nikakvo posebno tlo. Otporne su na hladnoću, lukovice mogu preživjeti temperaturu do -5°.

Gladiole

Sadnja gladiola

Lukovice gladiola sade se u proljeće sve do početka ljeta (ovisno o podneblju) na 10 cm dubine i na udaljenosti od 10- 25 cm jedna od druge, ovisno o bujnosti sorte i veličini lukovice. Nakon sadnje zemlju utisnite i zalijte.

Ove prekrasne bilje izgledaju još impresivnije ako ih se više zasadi na jednom mjestu.

Vole izrazito osunčane ekspozicije i laganu zemlju. Tijekom sadnje izbjegavate pretjerano vlažno tlo jer tada lukovice lako mogu istrunuti.

Njega gladiola

Gladiole će još raskošnije cvjetati ako ih u proljeće zagnojite i zalijevati ih ako je velika suša.

Zalijevajte biljku navečer i pazite da ne polijevate vodu preko listova. U vrijeme intenzivne cvatnje dobro bi bilo dva puta mjesečno prilikom zalijevanja dodati malo tekućega mineralnog gnojiva.

Gladiole su prekrasne i kao ubrano cvijeće u buketima i ako ih sadite u tu svrhu sadite ih u ravnim linijama.

Gladiole

Cvjetanje gladiola

Gladiole cvjetaju od srpnja do rujna. Novi cvjetovi na stabljici obnavljaju se tijekom čitavog ljeta, od 10-12 cvjetova.

Nakon cvatnje postupno odstranjujte potpuno suhe i uvenule cvjetove i listove. No nemojte prenisko rezati suhe stabljike jer u tom slučaju se može dogoditi da gladiole sljedeće godine ne procvjetaju.

Nakon rezana suhih dijelova zagnojite gladiole kako bi sljedeće godine cvjetanje bilo još bogatije.

Kad dođe zima…

U područjima gdje se temperature zimi ne spuštaju ispod 0 °C lukovice možete ostaviti u zemlji, ali ih prethodno zaštitite dodatnim slojem zemlje.

U hladnijim područjima prije pojave prvih mrazeva iskopajte lukovice, osušite ih i očistite i pospremite na suho i tamno mjesto preko zime. Posadite ih u proljeće nakon zadnjim mrazeva.

Gladiole

GLADIOLA: Vrtna ljepotica koja čitavo ljeto raskošno cvate uz minimalnu njegu

GLADIOLA: Vrtna ljepotica koja čitavo ljeto raskošno cvate uz minimalnu njegu