FUJI: Izrazito slatka jabuka ugodnog mirisa, prikladna za čuvanje
Foto: ideation90 / yayimages

Fuji je aromatična, izrazito slatka, sočna i hrskava jabuka iznimno atraktivnog izgleda. Njena je glavna osobina lijepi ružičasti mašak koji prekriva žutozelenu pozadinu.

U Japanu je daleko najpopularnija, smatra se japanskom sortom, no zanimljivo je da zapravo potječe iz Amerike. Dobiven je križanjem dobro poznate sorte crveni delišes (Red Delicious) i mnogo manje poznate Ralls Janet koja je vjerojatno razlog atraktivnog ružičastog preljeva.

FUJI: Izrazito slatka jabuka ugodnog mirisa, prikladna za čuvanje
Foto: Yoshihiro Kudo / Flickr / CC BY-SA 4.0

Na svjetskom tržištu fuji danas zauzima treće mjesto, iza crvenog i zlatnog delišesa. U posljednjih desetak godina sve više se uzgaja i u Europi te postaje cijenjena i kod europskih potrošača.

Na sajmu Croagro jabuka Fuji je u prosincu 2019. godine izabrana za hit sortu jabuke za iduću sezonu. Nakon što je stručna komisija na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu u Zagrebu odabrala 3 najbolje sorte, posjetitelji sajma su na samom sajmu između odabrane tri sorte birali najukusniju.

I izabrali su fuji, uz ocjenu da je ta sorta pokazala najbolji sklad šećera i kiselina.

Ovu sortu karakterizira plod okruglastog oblika, nešto tvrđe meso, izrazito slatki okus i ugodni miris.

Fuji je jabuka koja se odlično čuva čak i u kućnim uvjetima, bez hladnjače – u podrumu se može čuvati do 4 mjeseca. Kako kažu stručnjaci, od svih “slatkih” sorata najbolje se čuva i plodovi dugo vremena zadržavaju čvrstoću.

Preporučuju je nutricionisti jer ova sorta jabuke sadrži najviše koncentracije bioflavonoida od bilo koje podvrste jabuka. A bioflavonoidima se pripisuju anti-aging karakteristike te su poznati i kao ublaživači upala u tijelu.

DOZRIJEVA u drugoj dekadi mjeseca listopada

OPRAŠIVAČI: Braeburn, G. Smith, Gala, Jonagold itd.