Fikus gumijevac (ficus elastica), stablo iz porodice dudova, jedna je od najpopularnijih vrsta fikusa, koji se kod nas uzgaja kao sobna biljka prvenstveno zbog velikih, sjajnih, kožastih zelenih egzotičnih listova.

Otporna je biljka i može odrasti do 3 metra u visinu.

FIKUS GUMIJEVAC: Egzotično stablo koje lako uspijeva kao sobna biljka

Održavanje i zalijevanje fikusa gumijevca

Idealna temperatura u stanu za fikus je između 15 i 25 °C. Voli svijetle položaje, ali ne i izravnu izloženost sunčevim zrakama.

Izbjegavajte premještati fikus, je ta biljka ne voli čestu promjenu mjesta i potrebno mu je dosta vremena da se prilagodi novom položaju.

Zalijeva se kada mu je zemlja suha, ali umjereno i uvijek vodom sobne temperature. Preporučuje se zalijevanje jedan put tjedno. Ako je zrak u stanu suh i po ljeti, zalijevati se može i češće, ali prije drugog zalijevanja treba provjeriti je li zemlja u tegli suha. Zimi se može i rjeđe zalijevati.

Tijekom proljeća i ljeta fikus gumijevac prihranjuje tekućim gnojivom svaka dva tjedna.

Fikus je podrijetlom tropska biljka i ne voli suhi zrak. Redovito pršćite listove fikusa vodom, to će poboljšati kvalitetu listova i spriječiti da oni žute, osobito preko zime.

Također, redovito čistite listove fikusa pamučno tkaninom natopljenom vodom, osim ljepote, to će listovima osigurati vlagu.

FIKUS GUMIJEVAC: Egzotično stablo koje lako uspijeva kao sobna biljka

Teglu sa fikusom postavite na podmetač na kojeg stavite sloj od 2-3 cm kuglica gline i gdje ćete staviti vodu kako bi isparavanje vode osiguralo listovima potrebnu vlažnost.

Bolesti fikusa gumijevca

Ako fikusu umjereno opada lišće najčešće je riječ o prirodno procesu obnavljanje lišća. No, provjerite možda ga premalo zalijevate.

Lišće može opadati i zbog promjene položaja fikusa u stanu ili zbog nedostatke svjetla, u tom slučaju osigurajte mu više svjetla i listovi bi se brzo trebali oporaviti.

Ako listovi fikusa žute najčešći uzrok je crveni pauk. U tom slučaju trebate tretirati odgovarajućim proizvodima koje možete nabaviti u cvjećarnici.

Bije mrlje po listovima fikusa pokazuju da je su vunaste uši napale list.

FIKUS GUMIJEVAC: Egzotično stablo koje lako uspijeva kao sobna biljka