Veljača je vrijeme kada naša dvorišta i vrtove pripremamo za nadolazeću sezonu. Ako vremenske prilike dopuste, tijekom ovog mjeseca mogu se obaviti neki vrlo važni radovi.

Evo kojih 15 stvari možete uraditi:

1. Štitite biljke od smrzavanja i hladnoće
Budući da su još moguće niske temperature, provjerite jesu li vaše osjetljive biljke dobro zaštićene. Po potrebi dodajte slame ili suhog lišća.

2. Uklonite mahovinu i lišće iz travnjaka
Pokupite napadalo suho lišće s trave kao bi trava mogla bolje disati i odstranite mrtvu mahovinu. Uredite rubove travnjaka.

3. Počupajte travu iz vrta
Najčešće u veljači ima dosta kiše. Zemlja će biti vlažna, što će vam pomoći da lakše očupate travu iz vašeg vrta.

4. Zalijte agrume
U veljači možete polako nastaviti zalijevati agrume, bilo da ste ih uoči zime sklonili u zatvoreni prostor ili da su, ako živite u toplijim krajevima, na otvorenom. Pazite da se ne zadržava voda u podlošcima.

5. Očistite i uredite alat
Veljača je pravo vrijeme za čišćenje i uređivanje vrtnog alata kako bi vam još bolje služio i kako biste spriječili eventualni prijenos bolesti. Za čišćenje alata koristite tkaninu umočenu u alkohol koju će te nakon čišćenje spaliti.

6. Orežite neke voćke
U veljači možete orezati kupine, maline, ribiz, lješnjake, dunje i kruške. S orezivanjem ostalog voća pričekajte dok ne prestane opasnost od jakih mrazova. Prilikom orezivanja uklonite sve osušene i bolesne grane, grane koje rastu prema unutrašnjosti krošnje i takozvane vodopije – grane koje rastu uvis.

7. Orežite vinovu lozu
U veljači je vrijeme da orežete vinovu lozu, prije nego što izbiju prvi listovi.

8. Posadite jagode
Posadite jagoda, bilo da ih nabavite u posudama ili golog korijena. Ako vam vremenske prilike omoguće sadnju, već krajem proljeća ćete ubrati prve plodove.

9. Posadite voćke
Ako planirate saditi voćke, uključujući i bobičasto voće, veljača je pravo vrijeme. Naravno, pod uvjetom da vremenske prilike to dopuštaju i da tlo nije smrznuto.

10. Posijte povrće
Možete u zaštićenom prostoru sijati neke vrste povrća, kao što je proljetna salata, rajčica, paprika, patlidžan, kupus i kelj, a pred kraj mjeseca, ako je vrijeme povoljno, možete sijati grašak na otvorenom.

11. Posadite gomolje i lukovice cvijeća
U veljači možete saditi gomolje i lukovice cvijeća (begonija, gladijola…) direktno u vrt ili u tegle. [Više detalja na ovom linku]

12. Posijte cvijeće
Veljača je vrijeme za sjetvu ljetnog cvijeća poput petunija, salvija, ageratum… Naravno, u zaštićenom prostoru, a na otvoreno ćete ih presaditi u travnju.

13. Zasadite višegodišnje cvijeće
Većinu biljaka koje se razmnožavaju dijeljenjem busena (korijena) možete saditi u veljači.

14. Posadite ruže i grmove
U veljači možete posaditi ruže te razno ukrasno grmlje.

15. Orežite ruže, ukrasno grmlje i živice
Ako to niste učinili jesenas, orežite ruže. Ovisno o vrsti, orezivanjem oblikujte grmove. Ukrasno grmlje također možete orezati u veljači, ali to se ne odnosi na forziciju, jorgovan magnolije i drugo bilje koje će cvasti u proljeće jer biste time odstranili cvjetne pupove. Također, vodite računa da ruže, ukrasno grmlje i živice nije dobro orezivati po izrazito hladnom vremenu, nego u vrijeme kad ne smrzava. [Više detalja o orezivanju ruža potražite na ovom linku]