Coreopsis grandiflora | Foto: Carl Lewis / Flickr / (CC BY 2.0)

Djevojačko oko (dikino oko, krupnocvijetni koreopsis, lat. Coreopsis verticillata) je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici glavočika (Asteraceae).

Kad se jednom uzgoji, djevojačko oko je praktički neuništiva biljka koja velikim brojem prekrasnih žutih cvjetova koja uljepšava vrtove od svibnja do rujna.

DJEVOJAČKO OKO: Neuništiv cvijet - sam se razmnožava, dobro podnosi sušu...
Coreopsis verticillata | Foto: Pixabay

Osim u žutoj, djevojačko oko se, istina dosta rijetko, može naći i nekim drugim bojama.

Djevojačko oko obično naraste 50-60 centimetara u visinu, ali u dobrim uvjetima može narasti i do jedan metar.

Možete ga zasaditi uzduž vrtne staze ili, budući da se brzo širi i dobro pokriva površinu, njime možete “zamaskirati” neki manje lijep dio vrta.

Djevojačko oko možete uzgojiti iz sjemena ili dijeljenjem korijena. Kasnije se sama razmnožava sjemenom i kratkim vriježama.

Coreopsis tinctoria | Foto: Pixabay

Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće, a mlade biljke potrebno je saditi na razmaku od 20 centimetara.

Raste veoma brzo te u kratkom vremenu stvara guste busene te pušta kratke vriježe kojima se širi, tako da s vremenom posve prekrije tlo. Kad se to dogodi, biljke postaju manje bujne. Zbog toga bi bilo dobro svakih nekoliko godina izvaditi busene, podijeliti ih i ponovo posaditi, kako bi biljka i dalje obilno cvala.

Odlično se slaže s mnogim drugim vrstama cvijeća, pa se njegova žuta može lijepo kombinirati s nekim drugim bojama.

Coreopsis lanceolata | Foto: User:Qwertzy2 / Wikimedia / (CC BY-SA 3.0)

Ovo cvijeće nije zahtjevno ni u kojem pogledu – dobro će uspjeti na svakoj vrsti tla, može rasti na osunčanom i na sjenovitom položaju, ali ću na suncu obilnije cvasti.

Kad ovu biljku posijete, možete je slobodno zaboraviti! Ne traži nikakvu osobitu njegu, pa je obično biraju vrtlari koji vole divlji izgled vrta.

Koliko je ova biljka nezahtjevna i jednostavna za uzgoj najbolje se može zaključiti iz činjenice da je gotovo ne treba zalijevati. Istina, ako ga redovito zalijevate, djevojačko oko će bolje napredovati, ali isto tako odlično podnosi sušu, tako da ga morate zaliti jedino kad kiše nema tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

DJEVOJAČKO OKO: Neuništiv cvijet - sam se razmnožava, dobro podnosi sušu...
Foto: Pixabay
DJEVOJAČKO OKO: Neuništiv cvijet - sam se razmnožava, dobro podnosi sušu...
Foto: Pixabay