Kad počne rujan, dani još topli i možemo uživati u kratkim rukavima i ispijanju kava na toplom suncu, no večeri postaju sve hladnije. Osim nas, tome se moraju prilagoditi i biljke na našim balkonima ili u vrtovima.

Unatoč tome naš balkon i u ovom dijelu godine može biti naša mala cvjetna oaza, samo treba odabrati prikladne bilje, piše portal Zadovoljna.hr.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga:

1. Maćuhice

Naizgled krhke maćuhice savršen su odabir kada biramo kasnoljetnu i ranojesensku paletu biljaka. Štoviše, toliko su otporne da mogu preživjeti čak i na temperaturama do -23 stupnjeva Celzijusa, što ih čini uistinu prvim izborom za tjedne i mjesece pred nama.
Pun zelenila i mirisnih biljaka: Varaždinski balkon uz kojeg je lako zaboraviti na dnevnu sobu
Lako ih je prepoznati po baršunastom peteročlanom cvijetu s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvijeta. Moguće ih je pronaći u uistinu različitima bojama: od bijele, žute, do ljubičaste, plave, narančaste, crvene, tamnoplave, a ono što im također ide u prilog je to što mogu uspijevati i u sjenovitom području.
Dakle, imate li balkon ili vrt okrenut prema sjevernoj ili zapadnoj strani svijeta, maćuhicama to neće spriječiti njihov rast.

2. Ukrasni kelj

Ukrasni kelj

Savršen sklad zelene i tamnoružičaste boje koji svojim izgledom podsjeća na povrće, jer to zapravo i jest, ukrasni je kelj. Njegovi su listovi neobično naborani, nalik na čipku, a njihova intenzivno jaka ljubičasta ili tamnoružičasta boja pojavljuje se tek kada temperature padnu na oko 10 stupnjeva Celzijevih. Ti obojeni novi listići izbijaju iz sredine biljke pa će se i usred hladnijih jesenskih dana činiti kao da vam je balkon procvjetao.
Za što bolji dojam najbolje ih je posaditi nekoliko njih zajedno u veću teglu i to je zapravo dovoljno da se balkonu ili vrtu pruži neodoljiv izgled. Naime, jedan ukrasni kelj može narasti i do 20 cm u visinu te do 60 cm u širinu.

3. Zvjezdan

Zvjezdan

Za ljubitelje ružičastih i ljubičastih tonova, idealan dodatak balkonu, vrtu ili prozorskoj dasci je zvjezdan. Riječ je o trajnici koja raste u malim grmovima, a poznato je preko 170 vrsta. U Hrvatskoj su najčešći zlatni zvjezdan, brdski zvjezdan, te planinski i obalni zvjezdan koji rastu samoniklo. Ime su dobili po tome što svojim malim raspršenim laticama uistinu podsjećaju na zvijezdu.
Kako je riječ o zimzelenoj biljci, zahtijeva minimalnu brigu, a kako ga u kasno ljeto i ranu jesen rado posjećuju kukci, s ovom čete biljkom uistinu i na najmanjem balkonu imati pravi doživljaj prirode.

4. Krasula (tustika)

KRASULA: Otporna biljka za koju se vjeruje da privlači sreću i bogatstvo
Foto: Grin / Wikipedia

Tustika, koja je kod nas poznatija kao krasula ili japansko drvo novca, svojim izgledom podsjeća na manju verziju stabla, a ono što je najbolje je to što se nakon rane jeseni može prenijeti u dom te je se tada može tretirati kao kućnu biljku.
Dovoljno ju je zalijevati jednom mjesečno, a i tada ne pretjerivati količinski, jer pripada porodici sukulenata koji su poznati po tome što jako dugo u svojim mesnatim listovima zadržavaju vodu.
Iako ćete je sada u cvjećarnicama pronaći kao isključivo zelenu, tijekom hladnijih mjeseci iznenadit će vas svojim zvjezdolikim bijelim ili ružičastim listovima.

5. Japanska šumarica

Japanska šumarica

Za ona mjesta koja gotovo nikada ne vide sunce savršen je odabir japanska šumarica. Riječ je o trajnoj zeljastoj biljci iz porodice žabnjaka, a vrlo se lako može prepoznati do nježnim, bijelim cvjetovima sa žutim prašnicima. Elegantne stabljike koje mogu narasti i više od metra zajedno sa svojim cvjetovima pružaju svoje najbolje ruho od kraja kolovoza do listopada.
Međutim, ako imate kućne ljubimce, pripazite na to da ne dolaze u kontakt s ovom biljkom jer je za njih otrovna.