BOŽUR: 5 zanimljivosti o ovom raskošnom cvijetu

Božur je raskošan i otmjen cvijet u čijim prekrasnim bojama uživamo u svibnju i lipnju. Osim što je doista predivan, vjeruje se da ima i mnoga druga vrijedna svojstva, da ljudima donosi zdravlje, sreću i ljubav.

Ako ste ljubitelj božura, svakako morate znati ovih pet zanimljivosti o tom veličanstvenom cvijetu koje prenosimo s portala 24 sata:

1. Božur odiše ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji da dolazi, a postoje nježno ružičasti, bijeli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže nalik kupusu, što je poprilično točan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan prekrasan cvijet.

2. Ovaj fotogeničan cvijet potječe iz Azije otkud je u europske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, krizantema, azaleja i magnolija. Zbog svoje raskošnosti i veličine cvijeta, uvijek se svi raduju njihovoj sezoni kako bi barem nakratko mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa.

3. Kinezi su stoljećima božur u umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od sedmog stoljeća poznati su i kao nosioci sreće. Također, slike božura se poklanjaju i koriste u domovima za privlačenje uspjeha i općeg boljitka.

4. Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utječe na harmoničan odnos i život žene i muškarca. To je cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti, a cvijeta u kasnim proljetnim i ranim, ljetnim mjesecima. Bijeli božuri simboliziraju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli i njihove ljepote.

5. Osim opojnog mirisa i raskošnog izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Povezuje ga se s pozitivnim djelovanjem na živčani sustav, poboljšavanjem pamćenja, snižavanjem kolesterola i pozitivnog utjecaja na rad jetre.