BOSILJAK: Kako ga uzgajati na balkonu, a kako u zatvorenom prostoru

Bosiljak je začinska biljka koja odraste od 20 do 50 cm visine. Voli osunčane položaje, ali ne izravno na suncu, lagano i dobro drenirano tlo. Ubire se od svibnja do listopada.

Bosiljak odlično uspijeva ako se uzgaja u loncima ili žardinjerama na balkonu, ali se isto tako može uzgajati u kući ili u stanu.

Uzgajanje bosiljka u zatvorenom prostoru

Bosiljak se može uzgajati u unutarnjim prostorima tijekom cijele godine, iako je idealan period od travnja do rujna, jer ga je zimi teže dugo održati.

BOSILJAK: Kako ga uzgajati na balkonu, a kako u zatvorenom prostoru

Za uzgoj bosiljka u stanu, izaberite svijetlo i osunčano mjesto, najbolje uz prozore. Zagnojite zemlju i zalijevajte čim se zemlja malo zasuši.

Uzgajanje u posudi na otvorenom

Ako kupite bosiljak u malim teglama brzo ga presadite u veći lonac jer će brže rasti.

Ako bosiljak želite uzgojiti iz sjemena, posijte ga u travnju u južnim krajevima, a u sjevernijim hladnijim podnebljima u svibnju.

Sjeme stavite u finu zemlju za cvijeće i lagano ga prekrijte tankim slojem zemlje. Posudu stavite na svjetlo, no izbjegavajte da bude izravno na suncu, osobito u najtoplijim dijelovima dana.

Redovito zalijevajte kako bi zemlja bila vlažna, ali zalijevajte „sitnom kišom“.

Od svibnja do listopada zemlju možete povremeno zagnojiti gnojivom predviđenim za prehranu aromatskog bilja.

Branje listova bosiljka

Listove možete ubirati tijekom cijelog proljeća i ljeta. Birajte veće lišće i skidajte cijele grančice, to će pospješiti rast novih grančica i listova.

Zanimljivosti o bosiljku

Podrijetlom iz Indije, bosiljak je brzo osvojio mediteranski svijet gdje je glavni začin u većini jela, salata i umaka.