ANĐEOSKA TRUBLJA: Biljka raskošnih cvjetova, osjetljiva na zimu i - otrovna!

Anđeoska trublja (lat. Brugmansia suaveolens)

Zbog svog specifičnog i zanimljivog izgleda, anđeoska trublja ostaje u pamćenju svakom ljubitelju cvijeća i njen naziv odmah postaje sasvim opravdan.

Prepoznat ćete ju po duguljastim, najčešće mliječno žutim cvjetovima koji vise na razgranatoj stabljici punoj širokih i plosnatih listova.

ANĐEOSKA TRUBLJA: Biljka raskošnih cvjetova, osjetljiva na zimu i - otrovna!

Anđeoska trublja nije malena biljka. Ova prekrasna trajnica može biti i do četiri metra visoka.

Ne voli sunčanje! Anđeoska trublja nije biljka koju valja posaditi na sunčane prostore, već ju treba pažljivo smjestiti u polusjenu, negdje gdje neće biti izložena vjetru.

Ova ljepotica cvjeta između lipnja (6. mjesec) i listopada (10. mjesec). Iako su njeni zvonoliki, duguljasti, trubasti cvjetovi većinom mliječno žuti, mogu biti i bijeli, blago rozi, lila, ali i blago narančasti.

ANĐEOSKA TRUBLJA: Biljka raskošnih cvjetova, osjetljiva na zimu i - otrovna!

Njega anđeoske trublje

Želite da biljka stvara više cvjetova? Odrežite ih kada ocvatu. Ako se stvori plod, onda ćete imati puno sjemenja u bodljikavim kuglicama, a ne lijepog cvijeća.

Drenirajte zemlju! Burgmansia suaveolens najviše voli ilovastu zemlju koja je prilično drenirana, a bilo bi dobro i da ju gnojite jednom do dvaput tjedno.

Nabavite svoje najdraže tekuće gnojivo i njime je prihranite u manjim količinama jednom tjedno (ili dvaput kada joj rastu cvjetovi).

Vode, vode, i još vode! Ova divna biljka zahtijeva zalijevanje oko dva puta dnevno, a u suprotnom će biti neposlušna – svoje cvjetove odbacuje, a lišće brzo vene.

Ipak, nemojte previše natopiti korijen! Najbolje je da zemlja bude tek malo vlažna.

Ova biljka ne podnosi zimu, tako da ne može preživjeti na otvorenom. Preko zime je držite u svijetloj prostoriji na temperaturi između 5 i 18 °C, a ako je prostorija polutamna, onda temperatura treba biti nešto niža – između 5 i 12°C.

ANĐEOSKA TRUBLJA: Biljka raskošnih cvjetova, osjetljiva na zimu i - otrovna!

Razmnožavanje anđeoske trublje

Anđeoska trublja se razmnožava ili pomoću sjemena ili reznicama (vršnima najbolje), a za najbolje rezultate valja ove dijelove namakati u vodi dok ne primijetite maleni korijen.

Pazi – otrovna sam!

Anđeoska trublja i nije takav anđeo – svi dijelovi biljke otrovni su!