10 načina kako nam soda bikarbona pomaže u vrtu

Jeftina, jestiva, neškodljiva, biorazgradiva… Sve su to osobine sode bikarbone zvog kojih sodu bikarbonu sve više koristimo u životu, u kuhanju, čišnjenju domaćinstva, ali i u dvorištu i u uzgoju i održavanju vrta.

Ovo je 10 najboljih načina kako nam soda bikarboana može pomoći u vrtu:

1. Uklanjanje nametnika i insekata

Kako biste vaš vrt spasili od raznih nametnika bez korištenja štetnih pesticide najbolji vam je saveznik soda bikarbona.
U litri vode izmiješajte jednu jušnu žlicu maslinovog ulja, dvije žlice sode bikarbone I nekoliko kapi tekućeg sapuna. Ulijete smjesu u prskalicu i poprskajte vase biljke svaki treći dan I tako ćete ih spasiti od kukaca.

2. Riješite se mravi

Ako vam se u kuću ili vrt usele mrave ne paničite! Pomiješajte pet jušnih žlica sode bikarbone sa pet žlica šećera i jednom žlicom vode. Tom smjesom premažite mravinjak ili površinu po kojoj hodaju mravi i time ćete ih otjerati.

3. Uklonite uši s kupusnjača

Uši mogu činiti veliku štetu kupusnjačama i drugom povrću u vašem vrtu. Kako biste eliminirali uši pomiješajte u jednakom omjeru brašno i sodu bikarbonu i tom smjesom pospite napadnute biljke. Uši će se povući i nećete ih vidjeti neko vrijeme.

4. Očistite vrtni namještaj

Ako želite da vrtni namještaj i vrtne dekoracije zablistaju poput stvari u kući dovoljno je da ih pospete sodom bikarbonom, a potom ih istrljajte i obrišete mokrom krpom.

5. Očistite listove vaših biljki

I biljkama u kući i biljkama u vrtu potrebno je čišćenje i njega. Da biste im priuštili kozmetički tretman prebrišite listove mješavinom vode i sode bikarbone. Nakon toga listovi će biti zdravi i sjajni.

6. Poboljšajte kvalitetu tla

Ako ste zagovornik bio proizvodnje soda bikarbona će vam pomoći da uzgajate zdravije i ukusnije povrće. Na primjer rajčicu: ako zemlju malo pospete sodom bikarbonom rajčica će rasti u manje kiselom tlu i plodovi će biti sočniji i slađi.

7. Zalijevajte cvijeće

Kod zalijevanja cvijeća dodajte u vodu malo sode bikarbone. Primijetit ćete da će vaše cvijeće postati blistavije i zdravije.

8. Produžite život vašem cvijeću

Ako volite u kući imati bukete ubranog cvijeća i uživati u njihovom mirisu i izgledu onda ubranom cvijeću možete produžiti trajanje tako što ćete u vazu s vodom dodati prstohvat soli i sode bikarbone.

9. Riješite se gljivica i plijesni

Po vlažnom vremenu na biljkama će se pojaviti glivice i plijesan. Poznata po svojim fungicidnim svojstvima soda bikarbona će vam pomoći u borbi protiv plijesni. Dovoljno je poprskati površinu zahvaćenu gljivicama i plijesni vodom s dodatkom sode bikarbone.

10. Oslobodite se korova

Često se u našem vrtu između lijeha rasprostrani korov. Kako biste to spriječili dovoljno je da poprskate tu zonu sa gustom smjesom na bazi sode bikarbone i vaš vrt će poprimiti uredniji izgled.